Skip to main content
Sinergija koja inspiriše: Tim CERIT uz podršku IUS-a ide na FGC2023 u Singapuru

Sinergija koja inspiriše: Tim CERIT uz podršku IUS-a ide na FGC2023 u Singapuru

Tim talentiranih robotičara, sastavljan od srednjoškolaca Ane Tomić, Amine Đuderije, Ilajde Šute, Amara Pehilja i Kenana Nuhića, pod mentorstvom mr.sc. Anesa Hadžiomerovića, stručnog saradnika na IUS-u, Armina Đidelije i Lejle Nuhić, je proveo izuzetno produktivan dan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u utorak, 22. augusta, 2023. godine. Ovaj tim će ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 (FCG2023) u oktobru u Singapuru.

Dan na Univerzitetu su posvetili unapređenju robota kojeg tokom ljetnog raspusta pažljivo pripremaju za takmičenje. Stručnost i iskustvo dva istaknuta profesora IUS-a, van. prof. dr. Tarika Namasa i višeg asistenta Ammara Hodže su pružili značajnu podršku i smjernice učenicima kako bi im pomogli da podignu kvalitet robota na viši nivo.

Ovi srednjoškolci su imali izuzetnu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijama sa CNC mašinama, laserskim i plazma rezačima, 3D printerima i ostalom vrhunskom opremom. Također su iskoristili i laboratoriju Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS), kao i laboratoriju za fiziku gdje se provode testiranja prototipova. Ova bogata i napredna infrastruktura je omogućila članovima tima da ostvare svoje kreativne ideje i dovedu svoje robote do nivoa izvrsnosti.

Ovo je bila nezaboravna posjeta za sve članove tima CERIT. Raditi rame uz rame sa stručnjacima Univerziteta predstavlja izvanrednu priliku za učenje i razmjenu informacija. Članovi tima su uživali u kreativnom procesu i unapređenju svojih robota dok su se u isto vrijeme povezivali sa stručnjacima koji dijele istu strast prema nauci i robotici.

Ovaj naporni rad sa profesorima će zasigurno doprinijeti uspjehu tima na takmičenju FIRST Global Challenge 2023 u Singapuru. Njihova posvećenost, naporan rad i inovativnost su svijetli primjer kako mladi talenti mogu postići izvanredne rezultate uz pravu saradnju i podršku.
 

Share