Skip to main content

IUS dobio RCF grant za stručno obrazovanje u inžinjeringu

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) s ponosom objavljuje da je IUS jedan od pet dobitnika grantova za nove projekte izgradnje vještina u Bosni i Hercegovini, koji su dobili investicijske obaveze od Regionalnog fonda za izazove(RCF) u Sarajevu za projekat pod nazivom "Poslovno orijentisano obrazovanje i kompetencije na IUS-u kao pravom mjestu za stručno obrazovanje na radnom mjestu u industriji – Modernizacija opreme, objekata i tehnologija za obuku na IUS-u kako bi se riješio nedostatak kadra u području inžinjeringa". Ova inicijativa, u saradnji s nekoliko partnerskih kompanija će koristiti studijskim programima za mašinstvov (ME), elektrotehniku i elektroniku (EE) i softverski inžinjering (SE).

Predstavnici IUS-a, rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, van. prof. dr. Tarik Namas, doc. dr. Ismar Alagić i dr. Nađa Beglerović, rukovodilac Ureda za sponzorisane projekte (OSP), su prisustvovali svečanosti dodjele grantova koja je održana u utorak, 23. aprila 2024. godine.

Podržan od strane Njemačke i Švicarske, Regionalni fond za izazove ima za cilj povećanje zapošljavanja mladih i konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu finansiranjem projekata kooperativne obuke. Pobjednici, odabrani između 155 prijava u trećem krugu, dobit će ukupno 1,8 miliona eura za unapređenje infrastrukture i provedbu obrazovnih programa.

Ističući značajan interes koji obrazovne ustanove i kompanije pokazuju prema pozivima RCF-a iz godine u godinu, naglašava se postojeća potreba i želja za stručnim obrazovanjem kako bi se mladi ljudi osnažili da izgrade budućnost za sebe i ostanu u zemlji.

Svečanost dodjele grantova okupila je predstavnike diplomatskog tijela, univerziteta, relevantnih kantonalnih ministarstava i kompanija, uključujući gospodina Sedin Hondo, savjetnika ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Hercegovačko-neretvanskog kantona, gospodina Siroco Messerlija, zamjenika šefa misije Švicarske ambasade u BiH, dr. Klausa Müllera, direktora za jugoistočnu Europu i Tursku, Njemačke razvojne banke (KfW), gospođu Leu Thurm iz Njemačke ambasade u BiH, gospodina Ahmeta Egrlića, potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore (FTC) BiH, Balšu Ćulafića, koordinatora projekata RCF-a, Foruma za investicije Komore WB6 i mnoge druge istaknute goste.

Share